Look deeper…

Ea nu era cuminte. Sau cel puțin așa vorbeau babele din sătucul ei. Din sărăcia ulițelor cu case mici acoperite cu stuf, ea își amintea doar marea. Un albastru în care își arunca deseori tristețile și bucuriile de răzvrătită a firii. Frumoasă? Da. Păcătoasă? O, da. Totul a început cu un sărut, nevinovat, de bărbat sufocat de sărăcie și rutină, cu ochii goi de atâtea visuri topite în paharele de rom ieftin de la bodega satului. După primul sărut, în care frica și curiozitatea se amestecau precum luna cu valurile misterioase și cu damful de rom ieftin, au urmat săruturi nevinovate, fără chip, doar buze flămânde și ochi goi. Nimic nu o oprea, nici babele cu suduiri și blestemuri șoptite printre dinți stricați și baticuri inutile, nici mulțimea din fața bisericii făcându-și cruci după cruci când trecea ea pe stradă. Bărbații se uitau la vârfurile pantofilor cu rușine și jind, femeile în schimb se uitau la trupul ei, la sâni, la mers, cu nerușinare și invidie, cu visuri ascunse în corpuri lăbărțate. Ei nu-i păsa. Pășea țanțoșă ca o eroină, cu tălpile goale și sufletul plin de speranțe.

Într-o zi, în timp ce săruta un necunoscut rătăcit în sătucul în care mai nimic nu se întâmpla, doar ochi flămânzi și guri spurcate, o voce, nu se știe de unde și de ce, îi șoptea într-o limbă pe care ea o știa doar din filme: Look deeper! Hey, look deeper!

A deschis ochii și s-a întâlnit cu doi ochi străini, în care îngeri mici stăteau cu steluțe aprinse, licărind în șoapte o taină pe care încerca să o înțeleagă. A rămas așa, uimită, adâncită, privind un hău tulburat de noapte, ce se alinta pe valurile blânde, cu pistrui de lună stropind cu galben o pânză dintr-un tablou nepictat. Să fie oare clipa pe care o aștepta? Cea pe care viața i-o promitea? Citise de iubire, din cărți, auzise de zgomotul inimii într-o noapte de vară, dar printre atâtea săruturi amare, niciodată, nimic nu se întâmpla. A fost prima dată când a deschis ochii și s-a aventurat în privirea celui de lângă ea. Nici măcar nu vorbeau aceeași limbă. Dar ce mai conta? Look deeper, a fost primul îndemn, ca o taină. Ochii ei mari, căutau, adânciți în ochi străini, săpând în suflete cu lopeți de pofte și mânați de o firavă inocență, aceea de a descoperi. Căuta, mereu, neobosită, cu ochi mari și inocenți, o noapte, aceea noapte din vara ei. A mai privit în mulți ochi de atunci, a căutat multe ascunzișuri de suflete rănite, multe unghere neștiute, a rănit, a iubit, s-a uitat pe ea și i-a uitat pe ei, departe… lumea se desena în contururi grăbite, în chenare de timp cu colțuri albite. A iubit fiecare sărut, fiecare privire, cu aceeași inocență. Frumoasă? Da! Nevinovată? Desigur. Curiozitatea ei a rănit neîncetat suflete colaterale, obosite de eternul bărbat, înfometat. Dar nu acesta era scopul ei. Nici măcar nu avea un scop, doar clipa, era singura ei avere, și uneori aurul picurat pe valurile mării.

Azi… din tot ce viața a desenat pentru ea, au rămas doar îngerii ce se jucau cu steluțe, licărindu-i o lumină jucăușă în privire. Părul e alb, fața brăzdată de chenare de timp, trupul obosit și buzele uscate.

Desculță, pe nisipul fin, lăsând în urmă satul sărac, babele adunate în colțul bisericii, bărbații resemnați, cu priviri aspre, acrite de romul tot mai ieftin… pleca spre un loc, o ultimă haltă, unde bărcile poposesc la înnoptat. O pauză dintre două mări, un răgaz meritat.

El, cu părul deja alb, strâns sub o bandană, cu trupul ars de soare, cu buze arcuite-n zâmbet, o barbă cu stropi de argint din fiecare mare pe care o străbătea, stătea calm, privind-o. Ea, la fel de frumoasă, cu pași hotărâți, unduindu-și șoldurile parcă pe muzica valurilor, cu chipul de copil neînțeles, uitat prin viața asta, cu inocență și speranțe, cu ochii mereu căutând, cu buzele coapte în săruturi pătimașe. Era frumoasă! Era ea!

Au plâns împreună, privindu-se adânc… și marea plângea cu ei. Naufragiați pe insula pustie a timpului, nu mai aveau nimic, nici un vis, nici o mare, nici un țel. Doar o clipă, în care s-au privit adânc…

Uneori, la capătul unei priviri poți descoperi tot ce viața a încercat să-ți deseneze cu linii strâmbe dintr-un vis eșuat. Look deeper… and find me!

19073720_1343021382442675_276718966_n

Reclame

2 păreri la “Look deeper…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s