zeamă de cuvinte

Pe insulă plouă mărunt. E o combinație de lene cu liniște și păsări ude cu miros de lalele neînflorite. E o stare de anotimpuri încurcate, de zile amestecate cu secunde și ore uitate din nopți. E un talmeș-balmeș de muzici adunate din toate viorile vremii. E o zi în care primăvara ne joacă pe nervi cu vălătuci de nori și aburi umflați ca niște burți de cățeluși sătui.

Mă uit la pagina albă. Gândurile mi se aștern la fel de albe și invizibile. Scriu mult cu litere albe și cuvinte inexistente, defapt, așa scriu cel mai bine. Uneori, îmbufnată și cu uitătura îndoielnică, scriu cuvinte amestecate, un șirag de litere mici și negre ca niște ciori adunate pe firul ud întins între două case. Alteori, din degete îmi pornesc armate nevăzute de soldați îndrăgostiți, militari cu iubiri de-o vară înghesuite în valijoara de lemn, defilând cu pași apăsați, tropăind din cizme lustruite cuvinte, gânduri, războaie și cuceriri, eroi cu siluete mici și grăbite, povești aproape nerostite…

Dar azi nu. Azi, încăpățânați până la marginea infinită a încăpățânării, cuvintele nu-mi ies. Stau zgribulite într-un colț al odăii și privesc cu tristețe în jos. Toate cuvintele mele de azi au ochi de câine uitat în ploaie. Priviri jilave așternute peste o sâmbătă de pământ reavăn, primăvăratec.

Și totuși un cuvințel îmi zgârie urma de liniște din minte, scrijelind cu gheare ascuțite de parcă nimic nu ar fi mai important decât el, cuvințelul. Încerc să-l ignor, dar el și mai tare. Un zgomot de unghie construită cu gel pe tabla sticloasă, un scârțâit ce pătrunde până în măduvă, zburlindu-ți pielea și inima și viața… ce mama naibii vrei?! Nu poți să stai și tu în liniște acolo în colțul cuvintelor zgribulite? Ce tot îmi sari pe creier ca un pitpalac pe creanga de liliac?

Scrie-mă! Te rog, scrie-mă! Uite, mai am cuvințele prietene care ar vrea să iasă, să se așeze la plajă pe coala albă! Să țopăie vesele cu soldații prin baruri, scrie-mă te rog! E așa de trist și rece acolo în colțul odăii, și știi, nici nu avem muzică azi, stăm zgribulite ca la priveghiul poveștilor reciclate. Ce-i așa de greu, trebuie doar să dai și tu un pic din degete, să ne expiri, să ne eliberezi, să ne lași să mai ieșim, să dansăm, să ne sărutăm cu soldații chipeși și să bem rom cu ceai de laba gâștii!!!

Da, și uite așa am ajuns să scriu și azi, când în mine e liniște și nimic nu arăta a fi poveste, dar… ce să mă fac dacă am crescut cuvinte ușuratice, cu principii îndoielnice și gusturi ciudate?! N-am fost în stare de un singur cuvânt bărbat, puternic și inteligent, subtil și cu profunzime, cu principii sănătoase și gusturi fine?! Am o ciurdă de cuvinte femei, curvuștine și cu o minimă brumă de minte în cap.

Ok, ok, ieșiți fir-ați al naibii de păgâne, dansați și îmbuibați-vă cu rom până-n gât, iubiți soldați virili cu haine ude și gânduri uscate! Ce drept am să vă țin eu? Doar atâta știți, dans, dans și dans! Dar să vă aliniați și voi într-un șir deștept, între coperți frumoase cu isbn, în rânduri perfecte și corect gramatical, nu știți! Doar bla-bla-bla, toată ziua ca niște ciori… și mai treceți și voi pe whiskey, lăsați poșirca aia de rom uitat în ancorele marinarilor, cizelați-vă standardele de cuvinte ce sunteți!!!

E bai cu mine, dacă mă cert până și cu vorbele din mine, dar cam asta e! Plouă, e frig, primăvara s-a îmbătat și e mahmură undeva în vreun birt, insula e plină de cuvinte ușuratice iar eu ar trebui să fac un chec 🙂

Și n-o să-ți vină să crezi!!! a ieșit o rază de soare, cu gâtul lung și pielea fină, cu degete subțiri și ochi călduți, cu palme moi de pufulete… e chiar plăcută, cred că e cea mai optimistă rază din soarele de azi:)

E totuși primăvară și… parcă nici cuvintele astea nu-s chiar așa de ușuratice? Până la urmă s-au aranjat într-un fel, cuminți, ascultătoare…

ps: asta pățești când te încăpățânezi să scrii, dar nimic nu-ți iese!

ps2: o să fac un chec umplut cu soare și aromat cu rom, sâc…

 

 

sursa foto: zzig

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s